Ťažkosti pri čítaní nemusia byť neriešiteľným háčikom

19. 08. 2024, 13:17

O dôležitosti čítania s porozumením sa v súčasnosti veľa hovorí. Je to naozaj tak, ak dieťa dobre rozumie tomu, čo číta, je preň následne všetko ľahšie. Čítať s porozumením má presah do každého vyučovacieho predmetu a je odrazovým mostíkom pre ďalšie úspešné štúdium, ba i povolanie. Ako však k čítaniu motivovať deti, pre ktoré je skôr trápením?

Špeciálna pedagogička PaedDr. Alexandra Bleščáková vytvorila na základe mnohoročných skúseností pre malých školákov (ale i starších s dyslexiou = vrodenou poruchou, ktorá sa prejavuje ťažkosťami s presným a/alebo plynulým čítaním) edukačné pomôcky DYSháčik – panáčik 1 a 2, ktoré im pomôžu zlepšiť techniku čítania, vnímanie významu slov a viet a atraktívnym spôsobom podporujú práve čítanie s porozumením. 

Dysháčik – panáčik  je výbornou pomôckou nielen pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ale aj pre intaktné deti, ktoré pracujú pomalším tempom a potrebujú k zvládnutiu čítania aj vizuálnu podporu. Pomôže najmä špeciálnym pedagógom (školským aj poradenským), pedagogickým asistentom, ale aj rodičom, ktorí chcú podporovať deti s oslabeniami v sluchovom a zrakovom vnímaní." PaedDr. Eva Gelányiová, špeciálna pedagogička 

Opakovanie vybraných slov hrou

Ak už máte doma školáka či školáčku, ktorý/ktorá už celkom dobre a s porozumením číta, no trápi sa s vybranými slovami, potom skúste siahnuť po edukačnom materiáli Cez remeslá k vybraným slovám.

„Pomôcka Cez remeslá k vybraným slovám slúži na fixáciu vybraných slov, rozvíja pamäťové zručnosti, čítanie s porozumením, pozornosť, podporuje myšlienkové operácie analýzy i syntézy, obohacuje slovnú zásobu...“ píše sa v metodike materiálu, ktorého autorkou je doc. PaedDr. Mária Beláková, PhD.

Súbor 60 opakovane stierateľných kariet využíva tzv. vizuálny spôsob učenia vybraných slov, pri ktorom ich deti vnímajú nielen ako slová, ale i ako ilustrácie. Zároveň sa deti dozvedia veľa zaujímavých informácií až o šesťdesiatich remeslách, ktoré boli typické pre náš región (napr. o syrárstve,  bylinkárstve či rytectve...) a rozšíria si nielen všeobecný prehľad, ale i slovnú zásobu o menej frekventované slová. Hra s kartami je i výborným tréningom ich pozornosti a pamäti  A, čo je hlavný cieľ, utvrdia sa v správnom pravopise vybraných slov.

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím