O kartách Stupňujeme prídavné mená 1 a 2

30. 08. 2024, 10:54

Dva nové logopedické materiály STUPŇUJEME PRÍDAVNÉ MENÁ 1 a 2 sú aktuálne v tlačiarni a už v predpredaji. Takto vidí ich potenciál jedna z recenzentiek PaedDr. Zita Sümegiová. Ďakujeme.

Skúsená klinická logopedička Mgr. Silvia Mináriková je autorkou ďalších materiálov na rozvíjanie reči, a to na podporu a stupňovanie prídavných mien: STUPŇUJEME PRÍDAVNÉ MENÁ 1 a 2. V praxi klinického logopéda sa často stretávame s potrebou cielene sa zamerať na tieto gramatické javy, a to nielen u detí s vývinovou jazykovou poruchou. Krásne ilustrované obrázky umožnia tento „tréning“ urobiť zaujímavejším, zábavnejším. Deti rady využívajú možnosť manipulácie a to forma kartičiek umožňuje. Rýchlejšiu manipuláciu, príp. kontrolu umožňujú symboly v rohu obrázka.

V úvode metodík nájdeme užitočný a stručný zrozumiteľný teoretický výklad problematiky prídavných mien, a to z hľadiska vývinu reči a spôsobu ich stupňovania podľa pravidiel slovenského pravopisu.

Slovný materiál, ktorý autorka vybrala, je pre deti známy, prípadne prispieva k rozšíreniu slovnej zásoby, ktorá je pre danú vekovú kategóriu prirodzená. Veľmi oceňujem možnosti širšieho využitia materiálu, napr. na porozumenie reči, tvorbu opozít, rozvíjanie syntaxe, ortografie u školákov... (Autorka v metodike podrobnejšie rozpisuje tieto možnosti.) Z môjho pohľadu si viem použitie tohto materiálu predstaviť aj pri rozvíjaní naratívnych zručností, pri práci so zajakavými, cudzojazyčnými deťmi, ktoré sa učia slovenský jazyk, ale aj pri práci s dospelými, ktorí majú rečové problémy...

Pokračovanie podpory s názvom STUPŇUJEME PRÍDAVNÉ MENÁ 2 obsahuje ťažšie aj menej frekventované slová, takže tréning je vhodným pokračovaním prvej série STUPŇUJEME PRÍDAVNÉ MENÁ 1 s možnosťami podobného využitia. Vtipné obrázky spestria prácu s týmto materiálom.

Súbory obrázkov by nemali chýbať u žiadneho logopéda, ale veľmi dobre sa dajú využiť aj v materských školách a na prácu rodičov v domácom prostredí.

PaedDr. Zita Sümegiová, klinická logopedička a recenzentka

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím