O logopedickom materiáli Nie je veta ako veta...

03. 10. 2024, 11:41

Porozumenie obrazného jazyka je nevyhnutné na efektívnu každodennú komunikáciu, ale aj pochopenie literárnych textov. Stimulovanie porozumenia obrazného jazyka je kritické nielen pre deti, u ktorých súvisí s ich úspešnosťou v škole, ale aj pre dospelých, ktorí môžu mať ťažkosti v tejto oblasti v dôsledku mozgového poškodenia.

Logopedický materiál Nie je veta ako veta, nie je cirkus ako cirkus obsahuje 20 nádherne ilustrovaných kariet, primárne navrhnutých na stimuláciu porozumenia obrazného jazyka. Autorky, ktoré majú skúsenosti s tvorbou kvalitných a kreatívnych logopedických materiálov, prichádzajú s ďalším nástrojom, ktorý obohatí možnosti stimulácie jazykových schopností. Pomôcka je vhodná nielen pre školských a klinických logopédov, ale aj pre učiteľov slovenského jazyka a rodičov zvedavých detí.

Vďaka hlbokým znalostiam autoriek v oblasti logopédie a komplexnosti jazykových procesov, ako aj ich praktickým skúsenostiam so stimuláciou jazykových schopností sa možnosti využitia tohto materiálu rozširujú aj na ďalšie oblasti jazykového spracovania. Patria sem lexikálna sémantika, pragmatické a naratívne zručnosti, ale aj sebareflexia či predstavivosť. Pri dostatočnej kreativite možno kartičky využiť aj na tréning oromotoriky, pričom slúžia ako motivujúci nástroj pre deti.

Oceňujem, že autorky zohľadnili aj potreby dospelých osôb s jazykovými či kognitívno-komunikačnými poruchami, ktoré môžu mať ťažkosti s porozumením obrazného jazyka v dôsledku narušenia jazykových sietí v mozgu rôznej etiológie, a prispôsobili tomu obrázkový materiál. Celkovo považujem materiál a úlohy za cenný prínos a som presvedčená, že si nájdu svoje využitie v praxi logopéda pri práci s detskou aj dospelou populáciou.

Mgr. Viktória Čiernik Kevická, PhD.
Katedra logopédie Pedagogická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využíva cookies a bez ich použitia nie je schopný fungovať. Nesúhlasím s požívaním cookies na tomto e-shope (zobrazí sa prázdna stránka).

Súhlasím
Upraviť nastavenie
Nesúhlasím